Bu yazımızda galvaniz su borusu konusuna değineceğiz. Galvaniz boru, kireçlenme ya da paslanmanın önüne geçebilmek için boruların çinko ile kaplanmasıyla üretilmektedir. Bu da borularda oluşabilecek pasın ve kireçlenmenin engellenmesini sağlamaktadır.
Galvaniz kaplama işleminin yapılabilmesi için fosfor ve silisyum yönünden yeterli olmalıdır. Bilindiği üzere üretilen boruların yağışlara, paslanmaya, sıcaklık değişimleri ve rutubete karşı dayanıklılık sağlamaktadır. Galvaniz boruları tercih etmenizdeki sebepler arasında ekonomik olması (düşük maliyet) ve geri dönüşüm imkânı olduğu için uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır.
- İnşaat sektörü,
- Su boruları,
- Yangın tesisatlarında,
- Demiryolu yapımında,
- Petrol kimya sektörü
- Elektrik ve bayrak direklerinde
- Havalandırma tesisatlarında
- Denizcilik alanlarında tercih edilmektedir.
Su borularının temel görevi sıvı aktarmasını sağlamaktır. Yani sıvı olabilecek her şeyin aktarımı sağlayan, su boruları geniş yelpazeli kullanımı söz konusudur. Örneğin kalorifer sistemlerindeki tesisatın ısıtma tesislerinde kullanılmaktadır. Galvaniz Su borularının dış mekanlardaki kullanımı oldukça geniştir. Bunun nedeni de su borularının paslanma, aşınma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmamasıdır.
Su tesisatı boru kaplama standartları 1/2”-6” arası ebatlara uygulanmaktadır. Aynı zamanda üretimi yapılan su borular için bazı testler yapılmaktadır. Bunlar; gözle muayene, sızdırmazlık, kimyasal analiz, mekanik testler gibi birçok testlerden geçmektedir.
Kısacası galvaniz borular, iç ortam nemine karşı korumak için sıcak daldırma yöntemi ile çinkoya kaplanmış borulardır. Galvaniz yağmur asitlerine dayanıklılığından dolayı en çok tercih edilenler arasındandır. Daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.