Günümüz demir çeşitlerinden silme – lama demirleri görünüş itibari düz olarak imal edilmektedir. Sıcak haddeleme yöntemi ile üretilen demirlerin kalınlık ölçüleri 10 – 60 mm, genişlikleri 100 – 150 mm, boyları ise 6 – 12 m arasın da değişmektedir. Belirlenen ölçüler kullanım amacına göre değişkenlik göstermektedir. Demir çelik sektöründeki en çok üretimi yapılan demir çeşididir. Silme ve lama demirleri; kaliteli, sağlam ve uzun ömürlüdürler. Günümüz teknoloji ile üretmekte olan silme ve lama demirleri sağlamlığı ve kalınlığı diğer demir çeşitlerinden ayrılmaktadır. Silme ve Lama demirlerini ayrı başlık altında inceleyecek olursak;
Silme Demiri ve Özellikleri Nelerdir?
Silme demir, farklı boyutlardaki üretimi ile genellikle düz ve dikdörtgen hadde ürünlerdir. Genellikle inşaat demirlerinde kullanılan silme demirler çelik yapılarda altyapı görevini görürler. Ayrıca dayanıklı olması diğer sektörlerde de tercih edilmesine olanak sağlamaktadır.
- Üretim esnasında demir ölçüleri müşterinin talebine göre değişkenlik gösterebilir. - Silme demiri uzun ömürlü bir kullanım imkânı ve sağlamlığı sayesinde uygun maliyetler de yapılabilmektedir. Bu sayede imalat ve tadilat üretiminde kullanabilirsiniz.
Silme demirler üretimi esnasında temizleme aşamasından geçerek sıcak ve soğuk haddeleme yöntemi uygulanır. Bu yöntem sayesinde hammaddelerde olan kabuk ve çatlaklar temizlenir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konu haddelemeden önce maddeyi kayganlaştıran kaplamayı unutmamak gerekir. Son olarak üretim bandına giren maddeler ile üretimi tamamlanır.
Silme Demir’in Kullanım Alanları Nelerdir?
- Yaygın olarak kullanım alanlarından biri inşaat sektörüdür. Burada ilk olarak çelik konstrüksiyon ana elemanı veya temel malzeme olarak kullanım sağlanmaktadır.
- Otomotiv sektörün de kullanılmaktadır. Örneğin yedek parça, iş makineleri ve tarım araçlarının üretiminde silme demiri tercih edilir. Kullanım alanı yaygın olan silme demirleri birçok sektörde tercih edilmektedir.
Lama Demiri Nedir?
Temel ana taşıyıcı olarak kullanılan lama demirleri sağlamlığı, kalitesi ve dayanıklılığı ile ön plana çıkmaktadır. Genellikle 6- 12 metre arasında üretimi yapılır. Dik kesitler halinde üretilen lama demirleri dikdörtgen şeklinde malzemelerden oluşur.
Lama Demiri Kullanım Alanları Nedir?
Lama demirleri en çok inşaat sektörün de güçlendirme işlemlerinde kullanılmaktadır. Özelikle de çelik konstrüksiyon içerikli binalar da önemli yere sahiptir. Çelik konstrüksiyonlarının kullanım alanları;
- Çelik destek ve perdelerde,
- Çelik ızgarada,
- Çelik taşıyıcı sistemde,
- Çelik mesnet şeklinde kullanılır.
Lama demirleri bir diğer kullanım alanı otomotiv sektörüdür. Genellikle güçlendirme malzemesi olarak kullanılan lama demirleri, paslanmaz yapısıyla uzun yıllar dayanıklılık göstermektedir. Örneğin, Zemin ve tavandaki profillerin destek güçlerini kuvvetlendirmede kullanılmaktadır.
Lama demirlerin tercih edilmesindeki önemli etkenlerde biri kullanışlı olmasıdır. Ayrıca bağlantı aracı olarak kullanıldığında yapının daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar.
Silme ve Lama Demir’in Arasındaki Farklar Nedir?
Silme ve Lama demirleri oldukça benzer olsalar da küçük farklar bulunmaktadır. Örneğin lama demirleri uzunlukları 6- 12 m uzunluğunda, tercihe göre 20 m olabilmektedir. Genişlik ve ağırlık bakımından silme ve lama demirleri benzerdir. Benzer sertifikaları ile tercih edilen sektörler de benzer olmaktadır. Lama demirinin dayanıklılığını arttırmak için birçok işlemden geçirmek gerekmektedir.
Kısacası silme ve lama demirleri gelişen ve müşteri tercihine göre değişen ölçüleriyle bilinen demir çeşitleridir. Genellikle endüstriyel ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Demirlerin Üretimi sonucunda kaliteli, uzun ömürlü ve dayanıklı ürünler elde edilmektedir. Lama ve silme demirleri hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.