Kutu profiller, kare ve dikdörtgen borulardan oluşan içi boş çubuklardır. Kutu profillerin üretimi sıcak haddelenmiş (HR) siyah ya da soğuk haddelenme (CR ve DKP) ile bantlardan yüksek frekans kaynağı kullanılarak TS EN 10305-5 ve TS EN 10219-2 üretim standartlarında üst düzey teknolojik makinelerde yapılır.
Kutu profil farklı kalitelerde üretilebilirken, genellikle DKP ve CR grubunda DC01- 6112 kalite çelik bantlardan imal edilir. HR sıcak grubunda ise daha çok S235JR ve S275JR kalite çelik batlardan imal edilmektedir. Üretimi yapılan kuru profiller talebe göre 3 ile 12 metre aralığında üretilebilir.
1- Kutu Profil ’in Özellikleri
- Kutu profiller, hafif çelik olduğundan dolayı kullanılacağı yapılarda ekstra ağırlık oluşturmazlar. - Profillerin işçilikleri kolaydır. - Kuru profiller, ekonomiktir. - Profiller kaplanan duvardaki dayanıklılığı arttırmaktadır. - Üretimlerde ölçü ve kalınlık değerleri tercihe göre değişir. - Kutu profillerin paslanmaya karşı dayanıklı oldukları için uzun ömürlü profillerdir. - Kutu profillerin belirli bir bölümden kesilerek, büküldükten sonra diğer yapı ile kaynaklama işlemi kolaylıkla yapılır. - Kutu profiller tercihe göre boyalı veya boyasız olarak imal edilebilir. Sadece kutu profilin, korozyona karşı direnç göstermesi için astar boya ile boyanması gerekir.
2- Kutu Profil ’in Kullanım Alanları
- Asma tavan ve alçıpan duvar imalatlarında, - Islak hacimler ve cephe kaplamalarında, - Yükseltilmiş döşemelerde, - Çatı konstrüksiyonlarında, - Hafif çelik yapılarda, - Bahçe kapıları ve balkon ve bahçe korkuluklarında, - Otobüs ve kamyon karoserlerinde, - Makine, gemi imalatlarında, - Mobilya, otomotiv sektöründe, - Görsel olarak sütunlar oluşturmada, - Otobüs, römork ve taşımacılık sektöründe, - Gıda fabrikalarında, konveyör bantları ve diğer cihazlarında, - Cephe kaplamaları gibi farklı alanlarda tercih edilmektedir.
3- Kare Kutu Profil Nedir?
Kare profiller de kesme ve delme işlemleri kolayca yapılmaktadır. Ayrıca paslanmaz özelliği sayesinde gıda sektöründe tercih edilmesini sağlamaktadır. Eğer paslanmaya karşı daha dayanıklı profiller istenildiği zaman profiller üzerine galvanizleme işlemi uygulanır. Bu sayede kare profillerin kullanım alanları daha çok yaygınlaşmaktadır.
Bu profillerin yapıları kare kesimli olduğu için sütun ve direkler gibi küçük uygulamalarda kullanılmaktadır. Örneğin; nakliye sektöründe, güvenlik ızgaralarında, mobilya sektörü ve genel imalat edilen ürünlerde tercih edilmektedir.
4- Dikdörtgen Kutu Profil Nedir?
Dikdörtgen profil, adından da anlaşılacağı gibi kutu görünümünde içi boş olarak üretilen profil çeşidi olarak bilinir. Kullanım alanları genellikle; nakliye, genel imalat, mobilya ve otomotiv sektörlerinden oluşmaktadır.
Dikdörtgen profilin kesim işleminde doğru ekipman ve malzeme kullanmak önemlidir. Aynı zamanda ön galvanizli profillere kare profillerde olduğu gibi direncin arttırmak için galvanizleme işlemini uygulamak gerekir. Dikdörtgen profiller, çevresel olaylara karşı dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir.
Kısacası kutu profiller, müşterinin ihtiyacına yönelik modellerden oluşmaktadır. Bu modeller, tercih edildiği alana göre farklı konumlar da dizayn edilebilir. Tercih edilen profilin doğru alanda kullanıldığı zaman uzun yıllar boyunca dayanıklılık gösterir. Ayrıca kutu profiller müşterinin talebine göre farklı ölçü ve boyutlarda imal edilebilir. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.