Çelik, kullanım alanlarına göre farklı formüllerde elde edilse de genel olarak % 2‘den az olacak şekilde karbon ve % 1’den daha az manganez, silikon, fosfor, kükürt ve oksijen içeren demir ve karbon alaşımıdır.
Çelikler kendi aralarında çeşitlerine ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılabilirler.
Çelik Çeşitleri Nelerdir?
Birleşim ve Kullanım Özelliklerine Göre Çelikler
- Alaşımsız Kalite Çelikler: Kenar kıvırma, soğuk profil çekme için genel imalar çelikleri, alaşımsız çubuk çelik, derin çekme için saclar ve otomat çelikleri sayılabilirler.
- Alaşımsız Yüksek Vasıflı Çelikler: Saf olarak üretilen ve ısıl işlemden sonra kalite çelikleri benzerinden aynı değerlere sahip çeliklerdir.
- Alaşımlı Kalite Çelikler: Yaylar için silisyum/manganlı çelikler, kaynak edilebilir ince taneli imalat çelikleridir.
- Alaşımlı Yüksek Vasıflı Çelikler: İnce temalı imalat çeliklerinin dışında ısıl işlem öngörülmüştür.
Kompozisyon Çeşitlerine Göre Çelikler
Karbonlu Çelikler - Düşük karbonlu, orta karbonlu, yüksek karbonlu
Alaşımlı Çelikler
- Düşük alaşımlı, yüksek alaşımlı
Üretim Metotlarına Göre Çelikler
- Sıcak Haddelenmiş (Çekilmiş) Çelikler
- Soğuk Haddelenmiş (Çekilmiş) Çelikler
Çelik Kullanım Alanları
Çelik, dünyanın en önemli inşaat malzemesi olarak bilinse de hayatın her alanında kullanılmaktadır. Çelik, inşaat malzemesi, otomativ sektörü, askeri ve makine endüstrisi gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Çelik, endüstri alanı dışında kozmetik, kimya, gıda, içecek, tekstil vb. endüstrilerde farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Bu endüstrilerin faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için gereken yapının tasarlanması, hammaddelerin depolanması ve paketlenmesinde çelik ve çelik parçalar içeren makineler ya da çelik yapılar kullanılmaktadır.
Vizyon Yapı olarak, çelik konusunda ürünlerimizin kalitesi ile her türlü ortam ve hava koşuluna dayanıklılık gösteriyoruz. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://vizyonyapiinsaat.com/demir-celik